skip to Main Content
Afspraak of algemene vragen: 0493 310 309 In geval van spoed, bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis: 0610547026

Kraamzorg

Regel de kraamzorg op tijd, in ieder geval voor 16 weken zwangerschap en nadat de uitgerekende datum bekend is. Hiervoor mag je een kraambureau bellen. De kraamverzorgster assisteert bij de bevalling en draagt de eerste acht dagen na de bevalling zorg voor moeder en kind. Je hebt de keuze uit verschillende ‘pakketten’ kraamzorg. De minimale zorg is wijkzorg: drie uur per dag.

Verzekering inlichten

Wanneer de kraamzorg is aangevraagd, dien je de zorgverzekeraar in te lichten over je zwangerschap zodat je een kraampakket ontvangt.
Let op! Niet bij alle zorgpakketten ontvang je een kraampakket. Vraag dit even na bij je zorgverzekeraar. Mocht dit niet het geval zijn dan zal je zelf een kraampakket moeten aanschaffen.
Meer informatie over de kosten van verloskundige.

Erkenning

Indien je niet getrouwd bent, is het verstandig om vóór 24 weken zwangerschap de erkenning te regelen. Dit het het aangeven van de ongeboren vrucht door de aanstaande vader. Dit moet bij het gemeentehuis, je dient hiervoor online een afspraak te maken. Beide aanstaande ouders dienen aanwezig te zijn met een geldig legitimatiebewijs. Meer informatie over erkenning van de vrucht bij gemeente Deurne

Zwangerschapscursussen/voorlichtingsavond

Tijdens de tweede controle ontvang je een folder over zwangerschapscursussen. Ook in de wachtkamer kun je verschillende folders meenemen. Bij zwangerschapscursussen kun je denken aan zwangerschapsgym, -yoga, -haptonomie, -zwemmen etc. Een cursus volgen is niet verplicht!
Speciaal willen we de borstvoedingscursus en de basisvoorlichtingsavond onder de aandacht brengen.
De borstvoedingscursus bestaat uit twee avonden waarbij je praktische informatie krijgt over het geven van borstvoeding (hoe stimuleer ik de borstvoeding, hoe combineer ik het voeden met mijn werk, etc.). De cursus is erg nuttig voor vrouwen die borstvoeding willen geven, maar ook voor vrouwen die nog twijfelen over de keuze borst- of flesvoeding.

Het Verloskundig Samenwerkingsverband Helmond (waaronder verloskundigen praktijk Deurne) organiseert een gratis basisvoorlichting over de zwangerschap, de bevalling en het kraambed.

Onderwerpen die aan bod komen:

  •         Het verloop van de bevalling
  •         Pijn tijdens de bevalling
  •         Plaats van bevallen: thuis, in Ons Geboortehuis of in het ziekenhuis
  •         Ziekenhuiskoffer
  •         Wat moet je klaarzetten
  •         Kraambed
  •         Rol van de partner
  •         Het Nederlands verloskundig systeem

Naast deze voorlichting zijn er ook aanvullend themabijeenkomsten op maat. Je kunt als aanstaande ouders zelf kiezen waar je interesse ligt en welke bijeenkomsten je wilt bezoeken.
Per avond kun je je inschrijven voor de verschillende programma’s.

  •         Klinisch bevallen en pijnbestrijding + aansluitend een rondleiding
  •         Borstvoeding
  •         Rondleiding

Vaderschapsverlof

Je krijgt 2 dagen betaald kraamverlof (of vaderschapsverlof). Het maakt niet uit of je full- of parttime werkt. Je werkgever betaalt deze 2 dagen verlof. Daarna kun je ook nog 3 dagen ouderschapsverlof opnemen. In je cao kunnen afwijkende regels staan.

Meer informatie + aanmelden 

Zwangerschapsverlof/vaderschapsverlof

Zwangerschapsverlof

Als zwangere heb je recht op minstens 16 weken zwangerschapsverlof en bevallingsverlof indien je in loondienst bent, als zelfstandige werkt of als je een uitkering ontvangt.
Het zwangerschapsverlof is vanaf vier tot zes weken voor de dag na de uitgerekende bevallingsdatum. Dit verlof duurt tot en met de dag van de bevalling. Je hebt het recht op minstens tien weken bevallingsverlof. Het bevallingsverlof gaat in op de dag na de bevalling.

Meer informatie 

Vaderschapsverlof

Als vader van een pasgeboren kindje heb je het recht op twee dagen betaald kraamverlof en sinds 1 januari 2015 heb je tevens het recht op drie dagen ouderschapsverlof.

Meer informatie 

 

×Close search
Search