skip to Main Content
Afspraak of algemene vragen: 0493 310 309 In geval van spoed, bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis: 0610547026

Kraamzorg

Regel de kraamzorg op tijd, in ieder geval voor 16 weken zwangerschap en nadat de uitgerekende datum bekend is. Hiervoor mag je een kraambureau bellen. De kraamverzorgster assisteert bij de bevalling en draagt de eerste acht dagen na de bevalling zorg voor moeder en kind. Je hebt de keuze uit verschillende ‘pakketten’ kraamzorg. De minimale zorg is wijkzorg: drie uur per dag.

Verzekering inlichten

Wanneer de kraamzorg is aangevraagd, dien je de zorgverzekeraar in te lichten over je zwangerschap zodat je een kraampakket ontvangt.
Let op! Niet bij alle zorgpakketten ontvang je een kraampakket. Vraag dit even na bij je zorgverzekeraar. Mocht dit niet het geval zijn dan zal je zelf een kraampakket moeten aanschaffen.
Kosten van verloskundige zorg

Erkenning

Indien je niet getrouwd bent, is het verstandig om vóór 24 weken zwangerschap de erkenning te regelen. Dit het het aangeven van de ongeboren vrucht door de aanstaande vader. Dit moet bij het gemeentehuis, je dient hiervoor online een afspraak te maken. Beide aanstaande ouders dienen aanwezig te zijn met een geldig legitimatiebewijs. 
Erkenning gemeente Deurne

Zwangerschapscursussen/voorlichtingsfilm

Cursussen
Tijdens de tweede controle ontvang je een folder over zwangerschapscursussen. Ook in de wachtkamer kun je verschillende folders meenemen. Bij zwangerschapscursussen kun je denken aan zwangerschapsgym, -yoga, -haptonomie, -zwemmen etc. Een cursus volgen is niet verplicht!
Cursussen

Borstvoedingscurus
Speciaal willen we de borstvoedingscursus en de basisvoorlichtingsavond onder de aandacht brengen.
De borstvoedingscursus is een online cursus waarbij je praktische informatie krijgt over het geven van borstvoeding (hoe stimuleer ik de borstvoeding, hoe combineer ik het voeden met mijn werk, etc.). De cursus is erg nuttig voor vrouwen die borstvoeding willen geven, maar ook voor vrouwen die nog twijfelen over de keuze borst- of flesvoeding.
Aanmelden online borstvoedingscursus

Voorlichtingsfilm JIJWIJ
Je weet van tevoren niet hoe je bevalling gaat verlopen. Toch is het belangrijk om er wel over na te denken. Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk.
In deze voorlichtingsfilms van samenwerkingsverband JIJWIJ krijg je meer informatie over zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Bekijk de onderwerpen waar jij graag meer over wilt weten op een moment dat het jou goed uitkomt!
Voorlichtingsfilm

Zwangerschapsverlof/partnerverlof

Wie zwanger is en werkt of een uitkering krijgt, heeft recht op zwangerschapsverlof en een zwangerschapsuitkering. En na de bevalling op bevallingsverlof en een bevallingsuitkering.
Meer informatie 

Zwangerschapsverklaring

De zwangerschapsverklaring is een officieel bewijs van je zwangerschap. Er staat op dat je zwanger bent en wanneer je bent uitgerekend. Je werkgever kan hiernaar vragen. Deze kun je vragen bij de assistente.

We krijgen regelmatig de vraag of wij een fit-to-fly of een gezondheidsverklaring willen ondertekenen.
We kunnen als verloskundige niets zeggen over de gezondheid zelf, enkel en alleen verklaren wat de gezondheidstoestand gerelateerd aan de zwangerschap was op het moment dat wij je voor het laatst hebben gezien.

Mocht je werkgever vragen naar een gezondheidsverklaring, dan kunnen wij alleen je medisch dossier van de zwangerschap meegeven. Natuurlijk alleen als je hier zelf om vraagt. Wij zullen nooit de medische gegevens rechtstreeks naar de werkgever versturen.

×Close search
Search