skip to Main Content
Afspraak of algemene vragen: 0493 310 309 In geval van spoed, bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis: 0610547026

Geboorte planning

De zwangerschap duurt gemiddeld veertig weken. De zwangerschap is voldragen vanaf een termijn van 37 weken tot 42 weken. Slechts 4 tot 5 procent bevalt op de uitgerekende datum.

Vroeggeboorte

Soms lijkt de geboorte zich te vroeg aan te dienen, dat wil zeggen voor 37 weken. De vliezen breken, er is bloedverlies of de harde buiken gaan over in pijnlijke, regelmatige krampen. Dan is het zaak de verloskundige te bellen. Zij zal inschatten of er inderdaad sprake is van een (dreigende) vroeggeboorte en je, als dat nodig is, verwijzen naar het ziekenhuis voor meer onderzoek. Je wordt opgenomen als je daadwerkelijk aan het bevallen bent.

Overdragen

Je kunt je bevalling afwachten tot je twee weken over tijd bent. Ben je 42 weken, dan ben je overdragen oftewel serotien. In de zwangerschap wordt je altijd bij 41 weken en een paar dagen voor consult gestuurd naar het ziekenhuis. Aldaar wordt bekeken of je kind het nog naar zijn zin heeft en wordt er besproken wanneer er een inleiding zal plaatsvinden. Ben je met 42 weken nog niet bevallen, dan wordt je overgedragen aan de gynaecoloog van het ziekenhuis.

Strippen

Strippen is een handeling door een verloskundige waarbij de kans op een spontane bevalling vergroot wordt. Dit is geen inleiding!
Eerst wordt er een inwendig onderzoek verricht om te bekijken of er al ontsluiting is. Deze ontsluiting is nodig om gestript te kunnen worden. Bij het strippen woelt de verloskundige met haar vingers de vliezen van de baarmoedermond los. Hierbij komen hormonen vrij (prostaglandines) die nodig zijn om de bevalling op gang te brengen.
Het strippen kan vervelend aanvoelen.
Na het strippen kunnen er drie situaties ontstaan, namelijk:

  • Er ontstaat geen enkele harde buik of wee.
    Waarschijnlijk is je lichaam nog niet klaar om te bevallen
  • Vervelende harde buiken, maar geen weeën
  •  Weeën binnen 12 tot 24 uur en ga je dus bevallen

 

×Close search
Search