skip to Main Content
Afspraak of algemene vragen: 0493 310 309 In geval van spoed, bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis: 0610547026

Spiraal

Een spiraal is ankervormig en wordt geplaatst in je baarmoeder. Je hebt twee soorten spiralen, namelijk de hormoonspiraal en de koperspiraal.

Het spiraal kan vijf tot tien jaar blijven zitten. Belangrijk om te weten is dat je zelf geen invloed kunt uitoefenen op de timing van je menstruatie omdat je deze niet kunt overslaan, verschuiven of uitstellen. Bovendien is het goed om te weten dat bij gebruik van de hormoonspiraal je menstruatie kan veranderen of zelfs helemaal kan wegblijven. Sommige vrouwen vinden het fijn als ze helemaal niet meer menstrueren tijdens het gebruik van een anticonceptiemiddel. Andere vrouwen vinden dit juist vervelend en kiezen daardoor eerder voor een koperspiraal in plaats van hormoonspiraal.

Hormoonspiraal

Het hormoonspiraal bevat levonorgestrel. Dit hormoon wordt dagelijks in de baarmoeder afgegeven. Het zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies niet toegankelijk wordt voor het innestelen van een bevruchte eicel en maakt het baarmoederslijmvlies dik en taai waardoor het minder doorgankelijk wordt voor de zaadcellen.

Er zijn twee soorten hormoonspiralen, de Kyleena en de Mirena.
Zoals al eerder beschreven is de werkzame stof levonorgestrel. De hoeveelheid is bij de Mirena 0,02mg per dag en bij de Kyleena 0,0009mg per dag. De veiligheid (ondanks verschil in hoeveelheid) is hetzelfde. De Kyleena is in principe de opvolger van de Mirena. Tijdens het Anticonceptiespreekuur wordt bekeken welke spiraal het beste bij je past.
De Kyleena biedt 5 jaar bescherming tegen een zwangerschap en de Mirena 8 jaar.

Bij een hormoonspiraal is het vaginale bloedverlies vooral de eerste drie maanden vaak onregelmatig. Hierna kan het zijn dat je niet meer menstrueert, maar is het ook normaal als je maandelijks blijft menstrueren of af en toe een beetje vaginaal bloedverlies ervaart.

Hormoonspiraal en borstvoeding

De dagelijkse dosis in het hormoonspiraaltje is veel lager dan bij gebruik van de anticonceptiepil. Van de dosis wordt 0,1% overgedragen op de zuigeling. Het hormoonspiraaltje mag daarom worden gebruikt als je borstvoeding geeft.

Eigenschappen hormoonspiraal

  • Mirena is 8 jaar werkzaam en de Kyleena 5 jaar
  • Je kunt de timing van je menstruatie niet zelf reguleren
  • Je hoeft niet elke dag aan je anticonceptie te denken
  • Geleidelijke hormoonafgifte, zonder dagelijkse pieken en dalen
  • Je moet het laten inbrengen en verwijderen door een arts of verloskundige
  • Het menstruatiepatroon verandert bij de meeste vrouwen, doorgaans is er minder bloedverlies en soms is er helemaal geen bloedverlies meer
  • Het inbrengen kan pijnlijk zijn

Koperspiraal

Het koperspiraaltje is een T-vormig stukje plastic met een koperdraadje eromheen (het bevat dus geen hormonen).
De T-Safe is het meest gebruikte koperspiraal in Nederland en biedt tien jaar bescherming tegen een zwangerschap. Mocht je geen hormonen willen en het niet erg vinden om elke maand te menstrueren dan is dit een geschikte methode.

De eerste drie menstruatiecycli  kunnen mogelijk heviger verlopen. Ook kun je nog last hebben van krampen & onregelmatig bloedverlies. De natuurlijke cyclus herstelt zich hierna, maar mogelijk is een kleine toename in bloedverlies blijvend.

Eigenschappen koperspiraal

  • Vijf of tien jaar bescherming tegen zwangerschap
  • Je kunt zelf de timing van je menstruatie niet reguleren
  • Je hoeft niet elke dag aan je anticonceptie te denken
  • Geen blootstelling aan hormonen
  • Je moet het laten inbrengen en verwijderen door een (getrainde) arts
  • Je menstruatie kan iets heviger zijn dan zonder spiraaltje
  • Het inbrengen kan pijnlijk zijn

Plaatsing

Het plaatsen van een spiraal kan vanaf tien weken na de bevalling.

Heb je nog geen kinderen? Dan is het meest ideale moment tijdens je menstruatie, omdat het plaatsen dan meestal makkelijker  verloopt.

We adviseren om één uur voorafgaand aan het plaatsen pijnmedicatie in te nemen.

  • Paracetamol 1-2x 500mg, mag evt elke 6 uur
  • Ibuprofen 400-600 mg, 3 tot 4 maal per dag

Gebruik altijd maar één pijnstiller tegelijk.

Vanwege de kans op bijwerkingen kun je het beste met de laagste van de aangegeven dosering van de gekozen pijnmedicatie beginnen.

Tijdens of na plaatsing van de spiraal kun je buikpijn (krampen) en bloedverlies krijgen. Het is normaal dat je lichaam de eerste drie maanden moet ‘wennen’ aan de spiraal waardoor je bloedverlies anders verloopt dan normaal.
Neem contact met ons op indien na plaatsing er sprake is van abnormale afscheiding, aanhoudende buikpijn en koorts.

Kosten

Het plaatsen en verwijderen van het spiraal gaat meestal van je eigen risico af. Het spiraal zelf is meestal eigen bijdrage, echter verschilt dit per zorgverzekeraar en pakket. Vraag je zorgverzekeraar voor meer informatie.

  • Anticonceptiespreekuur: gratis
  • Hormoonspiraal: +/- 145 euro
  • Koperspiraal: +/- 69 euro
  • Plaatsing (incl. eventuele verwijdering vorig spiraal): 68,66
×Close search
Search