skip to Main Content
Afspraak of algemene vragen: 0493 310 309 In geval van spoed, bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis: 0610547026

Wat moet je weten voordat je zwanger wordt?

Alvorens je zwanger wordt is het verstandig om stil te staan bij de onderstaande aandachtspunten. Immers een goede voorbereiding verhoogt de kans op een voorspoedige zwangerschap en een gezonde baby!

Zwanger worden

Spannend, jullie besluiten om te stoppen met anticonceptie en hebben de wens om een kindje te krijgen.

Het beste advies wat wij kunnen geven is stop met slechte gewoontes, zoals roken, alcohol en drugs. Vrouwen die roken zijn 33% minder vruchtbaar dan niet-rokende vrouwen.
Ongeveer 70-80% zijn zwanger binnen 1 jaar. Mocht je na 1 jaar nog niet zwanger zijn en is jullie kinderwens actief, neem dan contact op met je huisarts.
Ben je het liefst zo snel mogelijk zwanger en wil je enkele tips? Kijk dan op:

https://www.strakszwangerworden.nl/

Foliumzuur

Foliumzuur verkleint de kans dat de baby geboren wordt met een afwijking, zoals een open ruggetje. Het is belangrijk al vóór de zwangerschap te beginnen met het slikken hiervan.

Het is verstandig hiermee te starten op het moment dat je stopt met anticonceptie.

Slik elke dag één tablet van 0,4mg of 0,5mg vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot en met de eerste 10 weken van de zwangerschap.

Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek of drogist.

Heb je eerder een kindje gekregen met een open ruggetje of open schedel of heb je epilepsie met medicatie? Dan wordt het advies gegeven om een hogere dosis foliumzuur te slikken, namelijk dagelijks 5mg.

Roken tijdens zwangerschap?

Roken of het passief meeroken vóór en tijdens de zwangerschap is een gezondheidsrisico voor de zwangerschap en de baby. De schadelijke stoffen in sigaretten zorgen voor een minder goede aanleg van de moederkoek die noodzakelijk is voor de zuurstoftoevoer naar het kind.

Door te roken kun je minder vruchtbaar zijn en heb je meer risico op een miskraam.
Het gemiddelde geboortegewicht van kinderen van rokende vrouwen ten opzichte van die van niet-rokende vrouwen is lager. Ook wordt ongeveer 15% van alle vroeggeboorten veroorzaakt door roken. Baby’s die te vroeg of te licht worden geboren kunnen kwetsbaarder zijn en hebben hierdoor een grotere kans op blijvende ziekten (hart- en vaatziekten, suikerziekten en ernstig overgewicht op latere leeftijd).
Er zijn aanwijzingen dat wiegendood vaker voorkomt als er in de buurt van de baby wordt gerookt.
Het advies aan beide ouders luidt dan ook: stop met roken en vermijd zo veel mogelijk rokerige ruimtes. Het is verstandig al te stoppen op het moment dat jullie een kinderwens hebben. Voor meer informatie zie:

Alcohol tijdens zwangerschap

Alcohol kan schadelijk zijn voor je kindje. Er is geen veilige grens bekend en daarom is het advies aan de zwangere om geen alcohol te benuttigen. Kleine hoeveelheden alcohol kunnen leiden tot een lager geboortegewicht. Grote hoeveelheden kunnen het foetaal alcoholsyndroom veroorzaken.
Ook kan het drinken van alcohol leiden tot minder vruchtbaarheid. Dit geldt voor zowel vrouwen als mannen! Voor meer informatie zie:

Drugs

Ook bij het gebruik van drugs neemt de vruchtbaarheid af. Als je drugs gebruikt, kan de baby in je buik minder goed groeien en achterstanden of aandoeningen krijgen. Het kan ook een miskraam of vroeggeboorte van het kind veroorzaken.

Gebruik je drugs of alcohol in de zwangerschap dan is het belangrijk dit aan ons te vertellen. Samen kunnen we kijken welke oplossingen/mogelijkheden er zijn. Voor meer informatie zie:

Kattenbak/tuinieren

In de ontlasting van katten (kattenbak of aarde in de tuin) komt een parasiet (Toxoplasma gondii) voor. Een infectie vlak vóór en tijdens de zwangerschap kan schadelijk zijn. Het advies is om de kattenbak zelf niet te verschonen of draag handschoenen. Tevens bij werkzaamheden in de tuin, geven we het advies om handschoenen te dragen.

Medicijnen

Wil je zwanger worden en weet je niet of je medicijnen schadelijk kunnen zijn? Neem alvorens contact op met je huisarts of apotheek.

×Close search
Search