skip to Main Content
Afspraak of algemene vragen: 0493 310 309 In geval van spoed, bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis: 0610547026

Uitleg over de bevalling

Het is (eindelijk) zo ver: je gaat bevallen!
Een bevalling is een heel proces en verloopt in verschillende fasen. Het is een bijzondere gebeurtenis in het leven van jou en je partner. Van tevoren weet je niet precies hoe je bevalling zal verlopen. Belangrijk is dat je de bevalling vol vertrouwen tegemoet gaat.

De baring verloopt in drie fasen:

  • De ontsluiting: het opengaan van de baarmoeder van 0 tot 10 centimeter
    •  Latente fase: het verweken en verstrijken/verkorten van de baarmoederhals
    •  Actieve fase: het opengaan van de baarmoedermond
  • De uitdrijving: het persen
  • Nageboortentijdperk: de geboorte van de placenta.

De bevalling kan op twee manieren beginnen, namelijk met weeën of met het breken van de vliezen. In geval van het breken van de vliezen weet je dat je gaat bevallen, maar dan is het nog wachten op de weeën. Je mag dit maximaal afwachten tot 72 uur na het breken van de vliezen (indien er geen medische noodzaak is).
Mocht het niet vanzelf op gang komen, dan zal je in de meeste gevallen een infuus met weeën opwekkers krijgen. NB: 24 uur na het breken van de vliezen wordt je door ons overgedragen naar het ziekenhuis, dit in verband met een verhoogde kans op een infectie.

In de meeste gevallen begint een bevalling met weeën. Vaak zijn de eerste weeën nog onregelmatig en niet elke wee is even krachtig. Na verloop van tijd merk je dat de weeën krachtiger worden en elkaar sneller opvolgen (dus ook pijnlijker).
Wanneer bellen? 

×Close search
Search