skip to Main Content
Afspraak of algemene vragen: 0493 310 309 In geval van spoed, bevalling of thuiskomst uit het ziekenhuis: 0610547026

Anticonceptie

Het lijkt allemaal wat vroeg, maar aan het einde van het kraambed krijgen ouders al informatie over anticonceptie. Dit omdat na de geboorte de baarmoeder zich meteen weer klaar gaat maken voor een eventuele volgende zwangerschap. Zolang je vloeit is het niet verstandig om al gemeenschap te hebben. Dit geldt ook voor in bad gaan. Wanneer je vloeit is er nog een wond in de baarmoeder, waardoor er een infectie kan ontstaan.

Wanneer je borstvoeding geeft kan het zijn dat de menstruatie uitgesteld wordt. Let wel dat er altijd eerst een eisprong is voor je weer gaat menstrueren. Dat wil dus zeggen dat je eerder vruchtbaar bent dan dat je weet dat je cyclus weer op gang is!

 Pil

Tijdens de borstvoeding is het noodzakelijk dat er een pil wordt voorgeschreven die de borstvoeding zo min mogelijk beïnvloedt. De huisarts weet welke geschikt is.

Je kan in principe 3 weken na de geboorte met de pil starten. Omdat je dan nog niet op je cyclus kunt aansluiten, is de eerste strip niet veilig! De tweede wel.

Je kan ook starten op de eerste dag van de menstruatie, dan is de eerste strip wel veilig. Lees altijd voor gebruik de bijsluiter.

 Spiraal

Bij voorkeur kun je deze 10 weken na de bevalling laten plaatsen. Het kan zijn dat je eigen huisarts dit doet, anders wordt je doorverwezen naar de gynaecoloog.

Zie folder voor meer informatie

Afbeeldingsresultaat voor welke anticonceptie past bij jou

×Close search
Search